Kinderen

Tandartsangst6-kopie-640x427
Voor een kind kan een tandartsbezoek heel erg bedreigend zijn. Er zijn een scala aan oorzaken waarom een kind niet in de stoel zou durven. De relativeringsvermogen en weerbaarheid die wij als volwassenen opgebouwd hebben kunnen bij kinderen nog niet voldoende zijn opgebouwd waardoor een simpele halfjaarlijkse controle al veel angst kan oproepen. Een plotselinge behandeling na het voelen van pijn in de mond of een pijnlijke behandeling kan er voor zorgen dat het kind het vertrouwen verliest, maar ook ziekenhuisopnamen of ziekenhuisbehandelingen kunnen angst voor de tandarts veroorzaken. Daarnaast kan een kind de angst in de omgeving overnemen zoals van een angstige ouder of broer of zus of het zien van een tandartsbehandeling kan al te veel zijn.

Als deze angst vroegtijdig wordt aangepakt, kan het kind het vertrouwen weer opbouwen gedurende de ontwikkeling en is het gaan naar de tandarts geen bedreiging meer.

Wanneer een tandartsangstbehandeling?

  • Als het blijkt dat uw kind het vertrouwen in de tandarts volledig kwijt is geraakt na een behandeling of gebeurtenis.
  • Als het niet lukt om uw kind een halfjaarlijkse controle of een behandeling te laten doen.
  • Bij ernstige symptomen voor een behandeling of controle zoals: buikpijn, heftige emoties, misselijk, diarree, niet eten, onhandelbaar of juist heel erg stil wordt..
  • Als uw kind na een behandeling of controle symptomen vertoont van zoals: huilen, woede, overactief, of juist heel stil wordt.

Hoe werkt een tandartsangstbehandeling?
De behandeling is gericht op het weder opbouwen van het vertrouwen van het kind en het opbouwen van een stukje weerbaarheid. Het tempo van opbouwen van vertrouwen en verliezen van de angst is per kind verschillend. Dit is afhankelijk de ontwikkeling van het kind en de mate van angst. Dat betekend dat het kind altijd het tempo aangeeft. De technieken die gebruikt worden zijn: spelvorm, wennen, ontladen van het zenuwstelsel, opbouwen van gevoel van controle, versterken van de band met de omgeving.
Er wordt letterlijk gewerkt in en rondom de behandelstoel.

De behandelingen van tandartsangst worden berekend via de M-codes of via een natuurgeneeskundig consult. Deze worden 100% vergoed via uw tandartsverzekering of gedeeltelijk via uw aanvullende verzekering. Kijk op VERGOEDING of uw pakket in aanmerking komt voor vergoeding.

 

Ga naar poetsbegeleiding.