Poetsbegeleiding

Een kindergebit is zeer kwetsbaar. Het glazuur op de tanden en kiez12-kopie-1280x853en is letterlijk dunner dan bij volwassen tanden en kiezen, waardoor er veel sneller gaatjes ontstaan.
Het goed verzorgen van een kindergebit is daarom heel belangrijk om problemen te voorkomen. Gezien kinderen pas op hun tiende jaar echt goed zelf kunnen poetsen, is de gezondheid van hun gebit grotendeels afhankelijk van de ouders.

Begeleiding 2-5 jaar
Op een hele vroege leeftijd is het soms moeilijk een kind te poetsen. Over het algemeen zie je tijdens het opgroeien dat deze moeilijkheidsgraad verminderd en kinderen deze gewoonte over gaan nemen. Is dit niet het geval dan wordt elke avond poetsen eerder een straf voor de ouders en het kind, dan een gewoonte. Onbewust kunnen er grenzen doorbroken worden tijdens het opgroeien bij het kind waardoor deze in de weerstand blijft tijdens het poetsen. Er kunnen ongezonde patronen ontstaan tussen kind en ouder die in de weg kunnen staan van het aanleren van deze dagelijkse gewoonten zoals poetsen.

Tijdens een afspraak wordt er samen met de ouders gekeken wat er nodig is om deze patronen te doorbreken en wat het kind nodig heeft om de weerstand tegen het poetsen los te laten.

Begeleiding 6-12 jaar
Op deze leeftijd is het ontwikkelen van een eigen ik heel belangrijk. Ook hierin kunnen er verstoringen komen die zich uiten in het niet willen poetsen of niet luisteren naar de ouders. Vaak zit er ook hier een patroon achter die er voor zorgt dat het kind in de weerstand gaat.

Tijdens een afspraak wordt er samen met de ouders gekeken wat er nodig is om deze patronen te doorbreken en wat het kind nodig heeft om de weerstand tegen het poetsen los te laten.

Wanneer poetsbegeleiding?

  • Als het niet lukt uw kind te poetsen zonder strijd of deze in de houdgreep te houden.
  • Als uw kind het poetsen regelmatig overslaat.
  • Als ondanks de vele poetsinstructies bij uw tandarts/mondhygiëniste nog veel gaatjes blijven ontstaan.
  • Uw kind een hekel heeft aan poetsen.

Poetsbegeleiding wordt verrekend via de M-codes en 100% vergoed via uw tandartsverzekering.