Tandartsangst

Zwetende handen, hartkloppingen, onrust in het lijf en het gevoel weg te willen rennen. Het is voor de meeste mensen een realiteit als ze naar de tandarts gaan. Het zijn logische reacties op een gebeurtenis waarvan je weet dat deze flink pijn gaat doen. Wat nou als je deze reacties ook krijgt als je alleen maar voor controle komt of voor een gesprekje, of als je mee gaat met jouw kinderen en jij zelf niet in de stoel hoeft? Dan is het geen logische reactie meer toch? Als het lichaam deze reacties laat zien zonder een logische reden, dan spreken we van trauma. Deze reacties kunnen voor sommige mensen ernstig uit de hand lopen en het hele lijf overnemen. De klachten kunnen dan verergeren naar slapeloze nachten, diarree, braken, het gevoel de controle kwijt te zijn en zelfs doodsangst. En dat alleen maar omdat je naar de tandarts moet!

Wat is trauma?
Trauma wil niets anders zeggen dan dat het lichaam een keer zo ernstig overladen is met overlevingsenergie, dat de stoppen zijn gesprongen. Dit kan ook een gebeurtenis zijn geweest die niets te maken heeft gehad met de tandarts. De overlevingsenergie en de indrukken van de gebeurtenis worden opgeslagen in de hersenen en in het zenuwstelsel en worden daar vastgehouden totdat er een prikkel of situatie voorbij komt die er aan herinnert. Dat kan een geur zijn, een beeld, een zin, een blik, een geluid of bijvoorbeeld het zien van de tandartsstoel of een witte jas. Hoe slim de hersenen ook zijn, in dit geval vergissen zij zich door niet meer het verschil te zien tussen toen en nu. Hierdoor wordt al de overlevingsenergie en bijbehorende emoties van die ene overweldigende gebeurtenis, in één keer losgelaten. En daar zit jij dan, wachtend op de tandarts met het gevoel alsof je naar de slachtbank gaat.

Wat gebeurt er?
Tijdens de tandartstrauma behandeling werken we met de “vergissing” van de hersenen. Eerst kijken we waar de trigger zit en afhankelijk van de reacties die dan komen ontkoppelen we deze vergissing in het systeem. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van geur, geluid, aanraking, of door het lichaam te volgen in een beweging die nog afgemaakt dient te worden. Door overtuigingen in ons hoofd los te koppelen en het gevoel van controle terug te krijgen, of door te oefenen in de stoel, bouwen we weer het vertrouwen op zodat een tandarts bezoek weer een normale gebeurtenis wordt en geen straf.

De technieken die er gebruikt worden in de praktijk zijn o.a.
* SE – Somatic Experiencing
* NARM – Neuro Affective Relational Model
* ETF – Emotional Freedom Techniques
* NET – Narrative Exposure Therapy
* Aromatherapie
* Energetische Therapie

De behandelingen van tandartsangst worden berekend via de M-codes of via een natuurgeneeskundig consult. Deze worden vergoed via uw tandartsverzekering of aanvullende verzekering. Ga naar VERGOEDING om te kijken of uw pakket in aanmerking komt voor vergoeding.

 

Ga naar hoe werkt het.

Ga naar EMDR.

Ga naar SE traumatherapie.

Ga naar EFT Emotional Freedom Techniques.

Ga naar NET narrative exposure therapy.